Anyaként az élet

Anyaként az élet

Kistesó érkezik

2023. március 08. - kissvinczelaura

Szia kedves Olvasó!
A mai téma a kistestvér érkezése és pár praktikus tanács a nagytesó felkészítésére.

A testvér érkezése kapcsán a szülőknek általában azonnal a féltékenység jut eszébe, izgulnak...képesek lesznek-e kezelni a konfliktusokat.

A testvérrel az addig egyedüli gyermek életében egy újabb emberi kapcsolat születik. Ezzel pedig járnak örömök és konfliktusok is, csak úgy mint minden ember közötti kötődéssel is.

A kicsik folyamatosan a nagytestvért figyelik és utánozzák, későbbiekben majd tőle várnak tanácsot. A nagytestvérek pedig a legnagyobb természetességgel viselik ezt a szerepet, és az azzal járó felelősséget is.

Néhány praktikus tanács:

1. Kiegyensúlyozott gyerekhez kiegyensúlyozott szülő kell:
Stresszben/rettegésben nem lehet pozitív érzelmeket és biztonságot sugározni a gyerek felé. Legjobb megoldás erre az, ha a szülők megbeszélik egymással a problémákat, saját rossz érzéseiket felszínre hozzák.

2. Adjunk időt az újdonsült nagytestvérnek:
Ha teheted már a terhesség jelei előtt beszélj gyermekeddel, hogy megértse mi is történik majd körülötte. A mesélés ne csak a születendő babáról és a vele való változásokról szóljon, hanem arról is, amikor épp ő volt a pocakban. Ha már van olyan nagy/érett, hogy megérti a dolgokat, akkor azt is elmesélheted neki, hogy milyen örömmel töltött el titeket az apukájával a várakozás, vagy hogyan találtátok ki a nevét stb. 
Nálunk ez a része sajnos kimarad, ugyanis Bendegúz még csak 1 éves, sok mindent nem értene belőle, de azért próbáljuk már vele is tudatni a dolgokat, hogy anya pocakjában ott a baba, és ő lesz az ő kistestvére.

3. Nem csak a szavak, de a tettek is segíthetnek:
Sokat segíthet bármilyen kreatívkodás, ami a kistesóval kapcsolatos. Például a babaszoba/babasarok színének kiválasztása, és annak dekorálása. De az nagyon fontos, hogy a leendő nagytesóra ne erőltess semmit, csak akkor vond be a készületekbe, ha látod rajta, hogy örömmel részt vesz benne.

4. Maradjon a megszokott napi rutin:
A kisgyerekeknek igazi biztonságot jelent a megszokott napi rutin. Igaz a terhesség sokféle változással jár, de ezt mindenképp próbáljátok tartani a várandósság alatt is. Természetes, hogy az újszülött kistestvér érkezésével újra kell írni a mindennapokat, de a nagy gyermekkel kapcsolatos rituálék semmiképp se változzanak az kicsi születése miatt. Illetve amit én még nagyon fontosnak tartok, hogy egyáltalán ne legyen elhanyagolva a nagyobb gyermek a kicsi miatt. Próbáljátok a pároddal úgy alakítani a napjaitokat, hogy előre kijelölt napon mindenkinek legyen kettesben eltöltött programja a nagytesóval is. 

Nálunk a kistesó július végén érkezik, Bendegúz akkorra már 17 hónapos lesz és nem szeretném egy percig sem elhanyagolni őt, sőt ha kivitelezhető lesz, akkor ugyanúgy szeretnénk majd továbbra is kirándulni/nyaralni menni, mint eddig. Véletlenül sem szeretném, hogy azt érezze megváltoztak a dolgok. Természetesen lesz változás az életünkben, hisz lesz mégegy családtagunk, de ez számunkra nem jelent akadályt.

Remélem hasznos volt a mai bejegyzésem is, és továbbra is velem tartasz.

Csodás estét Neked!
Laura.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kissvinczelaura.blog.hu/api/trackback/id/tr5218067384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása