Anyaként az élet

Anyaként az élet

Hatékony időbeosztás baba mellett

2023. március 13. - kissvinczelaura

Szia kedves Olvasó!
A mai blogomban arról olvashatsz, hogy hogyan is oszd be hatékonyan az idődet baba mellett.

Nap mint nap magam is tapasztalom, hogy mit is jelent az, hogy az idő véges és hogy mindannyiunknak 24 órából kell gazdálkodnunk.

Foglalkozni a kisfiammal, főzni, takarítani, házimunkát végezni, a párommal lenni, dolgozni, ne adj isten kicsit egyedül lenni vagy épp aludni szeretnék. Ezt mind-mind szeretném úgy bezsúfolni a 24 órába, hogy nap végén úgy érezzem mindenre és mindenkire volt időm, amire szerettem volna.

Valljuk be, ez azért nem kis kihívás. Az én véleményem az, hogy sokkal nagyobb kihívás, mint amikor még nem volt a kisfiam. Mind a tenni-intéznivalók számát, mind volumenét illetően.

Kérdés: Te hányszor mosol egy héten mióta gyerekeid vannak? Milyen sűrűn takarítasz/rendezkedsz?

Van egy olyan érzésem, hogy Velem együtt a széthagyott játékhegyekért sem Te vagy a felelős.

Gyerek után természetesen állandóan pakol az ember, többet kell főzni, több emberről kell gondoskodni, több emberrel szeretnénk minőségi időt tölteni, mint korábban. És mindezekre ugyanúgy csak 24 óra áll a rendelkezésünkre, mint korábban.

Ezek a dolgok miatt igenis muszáj megtanulnunk jobban beosztani a 24 órát, hiszen egy jól működő időbeosztás gyerek mellett- ez minden anya vágya, ahogy az enyém is.

Időbeosztás baba/totyogó illetve gyerek mellett:

1. Tervezz előre!
Azért jó, ha előre megtervezed a teendőidet, mert amikor már cselekedni kell nem akkor kezdesz el gondolkodni, hogy mihez kapj. Nem felejtesz el határidőket, ki tudod esetleg használni az ajándékba kapott perceket/órákat is, amikor a gyermeked véletlenül tovább alszik a megszokottnál, vagy esetleg előbb elalszik. Sokkal fókuszáltabban és ezáltal hatékonyabban tudod beosztani az idődet.

2. Rangsorolj!
Állíts fel a teendőid között fontossági sorrendet. Kezdd azzal ami igazán lényeges, és szépen sorba folytasd, majd a lista végére marad az, ami nem a legfontosabb. Ezerfelé egyikünk sem tud szakadni és kezünk is csak kettő van.

3. Alakíts ki rutinokat!
Nagy segítség a hatékony időbeosztás, ha vannak kialakult rutinjaitok/szokásotok a mindennapokban. Ezek olyan tevékenységek, amiken nem kell gondolkodni, hisz minden egyes nap megcsináljátok.
Gondolj csak a reggeli menetrendre, vagy az esti műszakra otthon. A napirend igazából nem egy kőbe vésett szabályt jelent, hanem sokkal inkább egy rugalmas rendszert, ami segíthet könnyebbé tenni az időbeosztást is.

4. Csapatmunka!
Én úgy vélekedek, hogy a jobb időbeosztás gyerek mellett csak úgy alakítható, ha azt az elvet követik a szülők, hogy a gyermekvállalás közös és a család egy egység, így az apukának is ki kell vennie a saját részét az otthoni/gyermek körüli teendőkből.
Szerencsére az én párom ezen az állásponton van, így kérnem sem kell, hogy mondjuk indítson el egy adag mosást, vagy épp fürdesse meg a gyereket, mert nála ezek mind alapvető dolgok.

5. Egyszerűsíts!
Amikor nincs sok idő, különösen fontos, hogy a teendőinkkel minél hamarabb végezzünk. Ehhez nyilván hozzátartozik az is, hogy megelégszünk a jó megoldásokkal és nem akarunk tökéletesen alkotni. Sok időt nyerhetsz azzal is, ha áttekinted a szokásaidat és megnézed mit/hogyan tudnál gyorsabban, egyszerűbben elintézni. Például online bevásárlás.

Remélem tudtam ezzel a bejegyzésemmel is segíteni egy picit. Ha kérdésed van írj bátran!

Csodaszép Hétfő délutánt!
Laura.

A bejegyzés trackback címe:

https://kissvinczelaura.blog.hu/api/trackback/id/tr5718070748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása