Anyaként az élet

Anyaként az élet

Anyaként az élet

2023. március 23. - kissvinczelaura

Szia kedves Olvasó!
Tarts velem ma is!

Mikor 1 évvel ezelőtt anya lettem, megváltozott körülöttem az egész világ. Új élet kezdődött, nem csak egy kisfiú számára, hanem számomra is és a körülöttem élők számára is.

Akkor még nem tudtam mivel jár egy gyerek. Igen voltak éjszakázások, voltak nehéz napok, és magam sem tudtam mindig megfelelni minden pillanatnak.
De az első mosoly, az első fogacskák, az első lépések, az első Anyák napja... ez egyik sem kitörölhető. Anya lettem, végérvényesen. 

Mi négyen vagyunk testvérek, van egy öcsém és két bátyám. Alapvetően jó gyerekek voltunk, de csak így, anyaként tudtam meg, hogy mi minden volt az, amit a mi szüleink tettek értünk.

Az anyaélet nem habostorta, sok lemondással jár. Az anyaélet egy teljesen új világ.
De apró döntésekkel én alakítom, hogy milyen legyen az a torta. Fordítok- e elég időt a férjemre? Fordítok- e elég időt a barátaimra és fordítok- e elég időt magamra? Nehéz, igen. De csak rajtam múlik, hogy megtalálom- e azokat a szépségeket, amiket csak az anyaság hozhat az életembe. 
Ugyanakkor megmaradni feleségnek, társnak, barátnak, gyereknek... nem könnyű.

Egy valamiben mindig biztos voltam: több gyermeket szeretnék. Most másodjára is kisfiút hordok a szívem alatt. És végtelenül hálás vagyok, mert az életem habostortává vált.

Remélem tetszett a mai bejegyzés is!

Csodaszép napot kívánok!
Laura.

Anyaként is Nő

Szia kedves Olvasó!
Mai téma az lesz, hogy bizony anyaként is Nők maradhatunk. Tarts velem!

Anyaként Nő
Ez egy nagyon nehéz feladat, és sokszor úgy érezzük, hogy önzőek vagyunk, ha egy kicsit időt is szakítani szeretnénk magunkra.

22 éves leszek, lassan 1,5 éve házas, van egy gyönyörű kisfiam és hamarosan érkezik a második babánk is. Jelenleg itthonról dolgozom, főzök, takarítok, házimunkát végzek, de mindezek mellett Nő is vagyok. Most pedig az én személyes történetemről fogok mesélni kicsit, remélem erőt tudsz meríteni belőle.

Gyermekkor
Nagyon vékony voltam. Már egészen kicsiként az iskolában is szekáltak. Azt hiszem ez volt az, ami meghatározta az életemet. A folyamatos elégedetlenség/önbizalomhiány. Amikor tükörbe nézve nem azt láttam, amit/akit szerettem volna. 

Házasság/gyerekek
Világ életemben fiatalon szerettem volna anya lenni. Míg más lányok bulizni, szórakozni szerettek volna, én csak családra és két gyermekre vágytam. Ahogy azt szerettem volna, már teljesülni is látszik, hisz ma már 1 éves a kisfiam, második babánk pedig úton, ahogy az elején is említettem. De amennyire szerettem volna anya lenni, annyira féltem is, hogy mi lesz majd velem a szülés(ek) után. Igen, ebben a helyzetben nem érzi magát annyira nőnek az ember.

Anya vagyok, de Nő is
Éreztem, hogy nem vagyok rendben magammal, és ez a kapcsolataimra is kihatott. Úgy éreztem, muszáj tennem valamit MAGAMÉRT. Most, hogy kisfiam már 1 éves a második baba pedig még pocakban, elkezdtem kicsit változtatni a dolgokon. Egyre többen észre is vették, hogy motiváltabb, kiegyensúlyozottabb és boldogabb vagyok, és ez még több erőt adott. Elkezdtem csinosabb ruhákba járni, újra napi rutinjaim között tudhatom a sminkelést/arcápolást is, és lassan végre úgy érzem életemben először, hogy így 1 év után anyaként is végre Nő vagyok. Bár nem tökéletes, de közel ahhoz a képhez, amit kitűztem magam elé. 

Én segítek
Ma már olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy azt csinálhatom, amit szeretek. Jó dolog motiválni, és megmutatni másoknak, hogy nincs lehetetlen.

Remélem ebből a bejegyzésből erőt tudsz majd meríteni, és átértékeled magadban a dolgokat Te is!

Legyen csodás estéd!
Laura.

Hogyan legyél motivált

Szia kedves Olvasó!
A mai blogomban arról fogok írni, hogy hogyan is legyél/legyünk motiváltak.

Manapság egyre több motivációs tréning van. A közösségi oldalakon úgy veszem észre, hogy egyre népszerűbbek a motivációs idézetek. Mindezek ellenére mégis azt látom/tapasztalom, hogy sokunkból valahogy mégis hiányzik a motiváció.

Imádok olyan emberekkel beszélgetni, akikből szinte árad a pozitív energia. Bármiről is beszélek velük, ők lelkesen beszélnek, látszik hogy megtalálták az a belső motort, ami hajtja őket, és ez engem is motivál.

A lelkes emberek, mint én is nem csak a munkám iránt érzek szenvedélyt, hanem az élet szinte minden tevékenységére örömmel tekintek. De vajon mi lehet a titok?

Nem az, hogy álommunkám van, nem az, hogy álomfizetésem van és nem az, hogy tele vagyok elismerésekkel. A titok az, hogy belső tűz hajt, nem pedig a kívülről jövő elismerő bólogatások/vállveregetések.
Nem számít, hogy ki mit mond, hiszen tudom, hogy minden ember egyénileg látja a világot. Nem várom el másoktól, hogy szeressék az én projektemet, elég ha én magam szeretem. 
Persze meghallgatom mások véleményét, de nem hagyom eltántorítani magam az irigy, negatív hozzáállások hatására. Ez az igazi motiváció. A tűz, ami olyan mélyről jön, hogy semmi sem képes eloltani azt.

Jobb, ha mindenki maga ítéli meg a teljesítményét. Mindenki maga tudja, hogy mennyit tett bele és mennyi az, amit még bele tudott volna tenni. Célok vannak, de az, hogy ki hogyan jut el hozzá és mennyi idő alatt, az nem verseny kérdése.

Akik elindulnak ezen az úton, ők már mind győztesek.
Az úton pedig csakis a motiváció nevű üzemanyag hajthat, ami ha kifogy, akkor újra kell tölteni. Magadnak, a saját kutadból.

Mindegy, hogy mi az "üzemanyag" lelőhely- a család, a hobbi, a munka stb.- törődni kell vele, és ápolni kell!

Természetes, hogy vannak hullámvölgyek, hogy van amikor sokkal nehezebb, de a legnehezebb akkor, ha nincs is igazi motiváció. 
Ha te is így vagy vele, akkor el sem indultál a versenyen. Akkor még inspirálódnod kell.

A motivációt sokan nem egyik napról a másikra találták meg- vannak, akik bejárták érte már a fél világot, leélték fél életüket és kipróbáltak mindenfélét, ami nem motiválta őket.
Elbuktak, csalódtak, de felálltak és keresték tovább a motivációt. Nem más mondta meg nekik, hogy mi az amit keresniük kell, hanem maguk találták meg önmagukban.

Ha úgy érzed, hogy nem vagy elég motivált, keress bátran. Szívesen segítek!
De remélem ez a poszt kicsit átírja benned a dolgokat.

Legyen szép estéd!
Laura.

 

 

Második babavárás

Szia kedves Olvasó!
A mai blogomban arról olvashatsz, miben másabb a második várandósságom mint az első. 
Tarts velem!

Az első terhességem még csupa izgalom volt. Az újdonság varázsa, és persze rengeteg kihívás, hiszen az anya és az egész család is tapasztalatlan a várandóssággal és az összes azzal járó kihívással kapcsolatban.

Miben különbözik a második terhességem?
Nagy eltérést érzek az első és második várandósságom között.

Baba mozgása, elhelyezkedése


Sokszor fáradtabbnak érzem magam ráadásul a kis pocaklakó is hamarabb kezdett el mozogni. Az első terhességem alatt kb. az 5. hónapban mozdult meg kisfiam érezhetően, míg a mostani várandósságnál már nagyjából a 3.-4. hónapban éreztem a pocaklakó mozgását. Az elsőhöz képest lentebb is helyezkedik el a magzat, és ezáltal gyakoribb/erősebb a vizelési inger is.

Fizikai megterhelés

Az első terhességem alatt sokkal óvatosabb voltam, jobban kerültem a fizikai munkát is. Most másodjára például nem esik nehezemre felemelni kisfiamat, és pakolni/takarítani is bátrabban merek. Persze ezt mind csak mértékkel és óvatosan teszem, nehogy bármi probléma is legyen.

Egészséges életmód

Akárcsak az első, úgy a második terhességem alatt is próbálok egészségesen és változatosan étkezni, hiszen a babának is nagyon fontos a megfelelő tápanyag.

Remélem tetszett ez a kis várandóssággal kapcsolatos bejegyzésem is. 
A mai blogomat estefelé hozom majd. 

Addig is csodaszép napot!
Laura.

Élet egy totyogóval

Szia kedves Olvasó!
Mai téma: Élet egy totyogóval, hogyan is éld túl ezt az időszakot.

Miért is nehéz ez az időszak?

1-2 éves korra az ember már azt várná, hogy könnyebb lesz minden, de nehezebbek lesznek. Már nincs napi több alvás, nincsenek hosszú alvások, ami alatt gyorsan be tudnám hozni a lemaradásokat. Már nem csak néhány babajáték van szétszórva a szőnyegen, hanem a gardrób tartalma is. Már nincs olyan, hogy beleteszem kisfiamat a kiságyba, és elvan egy ideig, mert ő folyton menne és pakolna.

Mert már fáradt vagyok, és sokszor zombinak érzem magam. Régóta nem aludtam egy jót.

Mert már nem én döntöm el, hogy mikor és mit csináljunk, hanem a kisfiam dönt, én meg csak rohanok, megmentem, intézem stb. Ezért néha már úgy érzem, hogy kicsúsznak kezem közül a dolgok. 

Hogyan lehet ezt kibírni?

1. Rendszer
Kisfiamnak is, és nekem is szükségem van egy nagyjából követhető napirendre, amiben ő kimozoghatja magát, felfedezheti amit akar, és emellett nekem is van egy lélegzetvételnyi pihenő időm. Általában a reggeleket szoktam kihasználni, amikor felkelt és evett, mert akkor egy ideig elvan..ilyenkor szoktam megcsinálni/előkészíteni mindent. Utána játék, irány a játszótér/séta, aztán amikor hazaérünk akkor megint megpróbálkozok a házimunkával, mert sikerült kellően lefárasztani és akkor egy kicsit megint el játszik, aztán ebéd idő, utána pedig a délutáni alvás, majd pedig 1,5-2,5 óra múlva kezdődik előröl: egy kis közös játék, esetleg mégegy rövidebb séta...

2. Biztonságos játék
Kell egy olyan hely a lakásban, ahol biztonságosan játszhat a gyerek, és nem kell mindig utána szaladgálni. Erre például szuper ötlet a babakarám, sajnos mi azt kihagytuk (utólag már bánom is).De ha nincs babakarám, ahogy nekünk sincs, akkor pedig kell egy szoba, ahol szabadon/biztonságosan játszhat (legyen ez a hálószoba vagy akár a gyerekszoba). Jó tanács...ha lehet, akkor legyen elzárva ajtózárral vagy biztonsági ráccsal, hogy ne tudjon kijönni.

3. Harc a pelenkázás
A pelenkázás-öltözködés nálunk most nagy harc.
Ami nekünk bevált, hogy könnyebb legyen:

- Olyan tárgy, amit máskor nem kaphat meg nagyon le tudja kötni.
- Ha nagyon nem megy, akkor mesével szoktuk még elvonni a figyelmét.

4. Élvezd!
Minden életkornak megvan a maga szépsége. Nálunk például Bendegúz kezd egyre értelmesebb, kíváncsibb lenni. Számtalan jelét adja annak, hogy mennyire szeret, milyen kis mókás illetve kedves tud lenni. Ki kell élvezni ezt az izgalmas időszakot, sokat játszunk és nem aggódok a holnap miatt. Észre kell venni, hogy mennyi csodát tartogat minden egyes nap a gyermek!

Csak így lehet túlélni, és ha nekem megy, akkor neked is menni fog!

Legyen csodás hétvégéd! Hétfőn érkezem az újabb poszttal.
Laura.

 

 

Tanulás baba mellett

Szia kedves Olvasó!
Mai téma a "Tanulás baba mellett" lesz. Tarts velem!

Miért lenne törvényszerű, hogy az itthon töltött idő csupán házimunkával, sétával és játékkal teljen? 
A tanulás fogalmát elég tágan lehet értelmezni. Ide tartozik minden, ami új ablakot/ablakokat nyit számunkra, ami esetleg még a szakmai tovább lépésünket is segítheti.

Miért jó tanulni?

  •  Elmélyíthetjük tudásunkat.
  •  Fejleszthetjük kommunikációs képességeinket.
  •  Ha esetleg életünk során még nem sikerült szakképzettséget szerezni, itt a soha vissza nem térő alkalom.
  •  Manapság nyelvtudás nélkül elveszünk a világban, ha még nincs nyelvvizsgánk, vágjunk bele a tanulásba.
  •  Akár megtanulhatunk valami teljesen mást is, mint amivel eddig foglalkoztunk.
  •  Tanulni gyakorlatias dolgokat is lehet.

Ráérünk tanulni?!

Ennyi szabadidőnk, amennyi most itthon a gyerekeink mellett rendelkezésünkre áll, legközelebb talán csak a nyugdíjas éveinkben lesz. Könnyen meglehet, hogy aki(k) majd ezt elolvassák egyből felháborodnak és ízekre szedik ezt az állítólagos szabadidőt, ami a házimunka, a gyereknevelés és ki tudja még mi minden bűvkörében aprózódik fel. Bármilyen hihetetlen kedves "felháborodottak", minden csak szervezés és nézőpont kérdése. Aki akar másra is időt szakítani a házimunka és a gyereknevelés mellett, ő fog tudni időt szakítani rá! Most épp praktikusnak tűnik, hogy anya a család mindenese: főz, mos, takarít, összegyűjti a szennyest, vasal, gyereket hoz-visz, szórakoztat, bevásárol, beteget ápol, cipőt pucol, rendet rak egy nap százszor.

Kérdés: Vajon évek múlva is így marad ez? Ha visszamegy dolgozni, állandósul a káosz? A családtagok vajon egy csapásra részt vállalnak a házimunkából? 
Nyilván nem!

Kedves leendő vagy éppen már meglévő anyuka társaim. Arra buzdítalak titeket ezzel a bejegyzésemmel, hogy igenis álljatok neki tanulni, ha szeretnétek! Ennyi szabadidőnk soha nem lesz már. 
Amit megtehetsz ma, NE halaszd holnapra!

Remélem elég motiválóra sikeredett a posztom. Tartsatok velem legközelebb is!

Csodás Pénteket Kívánok!
Laura.

Otthonról dolgozni babával

Szia kedves Olvasó!
Mai blogom témája a home office baba mellett. Mivel én is épp egy ilyen helyzetbe kerültem, gondoltam írok is egy kicsit róla, hogy Neked is egyszerűbb legyen a döntést meghozni.

Én most lépek be igazán a home office munka világába 1 éves kisfiam mellett és 21 hetes várandósan. Most érzem azt, hogy nekem kell ennyi "én idő".

Pár ötlet/tipp, hogy hogyan lehet egyszerűvé varázsolni ezt a bonyolultnak tűnő dolgot. Ugyanis sok anyukának az a kifogása, hogy hát a baba/gyerek mellett nem tudná csinálni. Ehhez nem feltétlen a tudás kell, hanem az akarás, lendület és kitartás. Ahogy mondani szokták nincs olyan, hogy lehetetlen...

1. Használd ki a baba alvásidejét 
A babák az első évükben többször is alszanak a nap folyamán, ez pedig remek alkalom lehet arra, hogy a feladataidra összpontosíts. Bendegúz nálunk 10 hónapos kora óta 1x alszik csak, de akkor 2-2,5 órát is akár, ez számomra is remek, hisz ilyenkor van időm feltöltődni, hogy a nap második felét is ugyanolyan energiával/lendülettel végig tudjam vinni. Nekem ez a feltöltődés most a home office munka. 

Ilyenkor jön a kérdés, hogy ha alszik a gyerek és ilyennel foglalkozom, akkor mikor csinálom meg házimunkát, főzést, takarítást?- Amikor ébren van, és eljátszik vagy éppen apuka lefoglalja, legrosszabb esetben este amikor elalszik. 

2. Dolgozz akkor, amikor legnyugodtabb a baba
Az alvásidőn kívül remek alkalom a munkára az alvás utáni időszak is, vagy miután a baba evett. Ugyanis ilyenkor egy rövid ideig még eljátszanak magukban, és jól el tudják szórakoztatni magukat. Ezt az időt pedig természetesen érdemes kihasználni egy kis munkavégzéssel.

3.Technológia adta előnyök
Érdemes letölteni a telefonra is néhány olyan applikációt, ami a munkád során segítségedre van. Ugyanis így nem kell mindig a gépedhez ugrani, ha valami esetleg épp eszedbe jut, vagy valamire válaszolnod kell.

4.Rugalmas munkaidő
Ha otthonról dolgozol, van egy nagyon nagy előnye a dolognak. Nem kell magad tartanod egy fix beosztáshoz, hisz akkor és onnan dolgozol amikor te szeretnél. Alkalmazkodj ahhoz, amikor nyugodtabb a napod. Akár a kora reggeli órákban, mikor még mindenki alszik, vagy esetleg este lefekvés után, vagy éppen ebéd után, amikor mindenki csendes pihenőn van. 

5.Tarts szünetet
Az egyik legfontosabb dolog, ha home office-ban dolgozol, hogy időnként tarts szünetet. Vidd ki a babát levegőzni, vagy játszatok egy jót. Ez neked is jót tesz, hisz az sem a legjobb ha csak egész nap a laptop előtt ülsz. Neked is szükséged van a friss levegőre és a pihenésre is.

Én jelenleg minden időmet kihasználom, amikor Bendgúz alszik, vagy épp játszik. Szuperül feltölt az is például, hogy amikor alszik előveszem a laptopot és megírom a blogomat. Ilyenkor senki és semmi nem zavar meg, csak magam vagyok a gondolataimmal.

Remélem tudtam segíteni egy kicsit, és ezek után te sem fogsz habozni és belépsz az online munka világába. Bármi kérdésed van, keress bátran.

Legyen csodás napod!
Laura.

Testvérek - Egy szobában vagy külön?

Szia kedves Olvasó!
Ma ismét két bejegyzéssel érkezem, mivel a tegnapi elmaradt. Elég pörgős napunk volt, este örültem, ha végre ágyba kerültem. :D

A tegnapi nap témája arról fog szólni, hogy a testvéreket egy szobába rakjuk- e avagy külön. Remélem hasznos lesz számodra.

Minden szülőben felvetődik a kérdés amikor kistesó érkezik, vagy épp már megszületett, hogy egy szobába vagy inkább külön tegye a testvéreket.
Több dologtól is függhet, hogy mi a jó döntés!

A ház adta lehetőségek- Rengeteg család lakik egy szobás lakásban szűkös körülmények között. Az ilyen helyeken egy babával sem lehet egyszerű, nem hogy kettővel. Amikor a kistesó érkezését tervezzük, jó ha figyelembe vesszük, hogy lesz- e helye. Tudjuk- e majd egy csendes helyen altatni, marad- e tere játszani neki is.

Az egy szobában való altatás- Minden baba más. Lehet, hogy az elsőszülött egy nagyon nyugodt, egész éjjel alvós kisbaba volt, de a második lehet teljesen az ellentettje is. Sajnos komoly problémákat okozhat, ha valaki folyton éjszakázik, ezzel ébren tartva az egész családot.

Mások véleménye- Nagyon fontos, hogy Ti magatok döntsétek el, szerintetek mi a helyes. Ahogy másban, úgy ebben sem szerencsés más véleményére hallgatni, ugyanis ahány ház annyi szokás. Minden háztartásban egészen más szokások vannak. 

Számít, hogy milyen neműek?- Valószínű igen, hisz egy kislányt nem teszünk be egy kék színű fiú birodalomba, ahogy a kisfiút sem rakjuk a rózsaszín hercegnős szobába a barbie babák közé. Fontos szempont, hogy megtaláljuk a közös stílust. Mindkét gyereknek szüksége van a saját kis birodalomra.

Nálunk a kistesó miután már átalussza az éjszakát utána "költözik" Bendegúz mellé. Addig velünk lesz egy szobában külön kiságyban, hisz egyikünk sem szeretné, hogy Bendegúz megszokott napirendje felboruljon.

Remélem tudtam segíteni ezzel a blog poszttal is. Hamarosan érkezem a mai bejegyzéssel is.

Legyen csodás napod!
Laura.

Én idő kisgyerek mellet

Szia kedves Olvasó!
Fogadd szeretettel a mai bejegyzésemet is!

Én idő...megmondom őszintén amíg nem lettem édesanya, azt sem tudtam mi fán terem, merthogy a gyermek előtti időben magától értendően másról sem szólt az életem, csak magamról és kvázi a szabadidőmmel én rendelkeztem. Most pedig már csak sokszor azt veszem észre magamon, hogy irigykedve nézek egy fiatal nőt, aki épp shopping napot tart, vagy épp a strandon relaxál/olvas, miközben én általában ha ruha boltba térek, akkor a kisfiamnak veszek ruhát (még ha úgy indulok el itthonról, hogy magamnak nézek valamit, akkor is), vagy a strandon tologatom épp a babakocsit, vagy etetek/itatok és a kisfiammal játszom.

Mert ha az embernek gyermeke születik, akkor bizony ebből az én időből alább kell hagynia. Van, aki egyáltalán nem is igényli, hogy elszakadjon pár órára, vagy éppen külön vonuljon a családjától/gyermekétől, mert Ő éppen ebből tud töltekezni, a családjával/gyermekével töltött időből. 
Van, akinek pedig olyan hobbija van esetleg, ami nem gyerek-kompatibilis, vagy egyszerűen csak szeretne egy kis időt eltölteni pelenka, büfi, kaki mentes környezetben. Én pontosan ez a típus vagyok. Igénylem azt, hogy egy kicsit csak magamml tudjak foglalkozni egy csendes/nyugodt környezetben.

Természetesen egyikkel sincs az ég világon semmi baj, és nem kell azért rossz anyának érezned magad, mert néha jól esik neked is egy kis kikapcsolódás, és jó érzés csak magaddal törődni. 

A mai anyukák viccesen szokták mondani, hogy náluk az én idő az, amit a fürdőszobában töltenek, vagy gyakran még az sem. Sokszor én is így vagyok, főleg mikor párom épp dolgozik.

Szoktam mondani, hogy a kisfiam ebéd utáni alvása nekem jár, mert abban a pár órában bizony én is azt teszem, amihez épp kedvem van. Nem a házimunkával/pakolászással töltöm, hanem valami olyasmivel ami engem is feltölt a nap második felére. Az elején még alvás időben álltam neki a takarításnak/házimunkának, mondván hogy amíg alszik, pikk-pakk végzek vele..mire leültem volna a kanapéra, hogy végeztem, arra mindig felkelt már Bendegúz, úgyhogy ezt egy idő után elengedtem.

Nem is gondolná az ember, hogy sokszor milyen lehet a saját gyereke mellett kikapcsolni egy picit.

Remélem ma is segíthettem egy picit, másnem csak feltöltődni!

Legyen csodás napod!
Laura.

Hatékony időbeosztás baba mellett

Szia kedves Olvasó!
A mai blogomban arról olvashatsz, hogy hogyan is oszd be hatékonyan az idődet baba mellett.

Nap mint nap magam is tapasztalom, hogy mit is jelent az, hogy az idő véges és hogy mindannyiunknak 24 órából kell gazdálkodnunk.

Foglalkozni a kisfiammal, főzni, takarítani, házimunkát végezni, a párommal lenni, dolgozni, ne adj isten kicsit egyedül lenni vagy épp aludni szeretnék. Ezt mind-mind szeretném úgy bezsúfolni a 24 órába, hogy nap végén úgy érezzem mindenre és mindenkire volt időm, amire szerettem volna.

Valljuk be, ez azért nem kis kihívás. Az én véleményem az, hogy sokkal nagyobb kihívás, mint amikor még nem volt a kisfiam. Mind a tenni-intéznivalók számát, mind volumenét illetően.

Kérdés: Te hányszor mosol egy héten mióta gyerekeid vannak? Milyen sűrűn takarítasz/rendezkedsz?

Van egy olyan érzésem, hogy Velem együtt a széthagyott játékhegyekért sem Te vagy a felelős.

Gyerek után természetesen állandóan pakol az ember, többet kell főzni, több emberről kell gondoskodni, több emberrel szeretnénk minőségi időt tölteni, mint korábban. És mindezekre ugyanúgy csak 24 óra áll a rendelkezésünkre, mint korábban.

Ezek a dolgok miatt igenis muszáj megtanulnunk jobban beosztani a 24 órát, hiszen egy jól működő időbeosztás gyerek mellett- ez minden anya vágya, ahogy az enyém is.

Időbeosztás baba/totyogó illetve gyerek mellett:

1. Tervezz előre!
Azért jó, ha előre megtervezed a teendőidet, mert amikor már cselekedni kell nem akkor kezdesz el gondolkodni, hogy mihez kapj. Nem felejtesz el határidőket, ki tudod esetleg használni az ajándékba kapott perceket/órákat is, amikor a gyermeked véletlenül tovább alszik a megszokottnál, vagy esetleg előbb elalszik. Sokkal fókuszáltabban és ezáltal hatékonyabban tudod beosztani az idődet.

2. Rangsorolj!
Állíts fel a teendőid között fontossági sorrendet. Kezdd azzal ami igazán lényeges, és szépen sorba folytasd, majd a lista végére marad az, ami nem a legfontosabb. Ezerfelé egyikünk sem tud szakadni és kezünk is csak kettő van.

3. Alakíts ki rutinokat!
Nagy segítség a hatékony időbeosztás, ha vannak kialakult rutinjaitok/szokásotok a mindennapokban. Ezek olyan tevékenységek, amiken nem kell gondolkodni, hisz minden egyes nap megcsináljátok.
Gondolj csak a reggeli menetrendre, vagy az esti műszakra otthon. A napirend igazából nem egy kőbe vésett szabályt jelent, hanem sokkal inkább egy rugalmas rendszert, ami segíthet könnyebbé tenni az időbeosztást is.

4. Csapatmunka!
Én úgy vélekedek, hogy a jobb időbeosztás gyerek mellett csak úgy alakítható, ha azt az elvet követik a szülők, hogy a gyermekvállalás közös és a család egy egység, így az apukának is ki kell vennie a saját részét az otthoni/gyermek körüli teendőkből.
Szerencsére az én párom ezen az állásponton van, így kérnem sem kell, hogy mondjuk indítson el egy adag mosást, vagy épp fürdesse meg a gyereket, mert nála ezek mind alapvető dolgok.

5. Egyszerűsíts!
Amikor nincs sok idő, különösen fontos, hogy a teendőinkkel minél hamarabb végezzünk. Ehhez nyilván hozzátartozik az is, hogy megelégszünk a jó megoldásokkal és nem akarunk tökéletesen alkotni. Sok időt nyerhetsz azzal is, ha áttekinted a szokásaidat és megnézed mit/hogyan tudnál gyorsabban, egyszerűbben elintézni. Például online bevásárlás.

Remélem tudtam ezzel a bejegyzésemmel is segíteni egy picit. Ha kérdésed van írj bátran!

Csodaszép Hétfő délutánt!
Laura.

süti beállítások módosítása